Allun kasvattaja oli törmännyt netissä keskusteluun, missä puhuttiin kuuron koiran osallistumisesta näyttelyyn sekä keskusteluun "viallisten" koirien osallistumisesta näyttelyyn. Totta kai osa oli sitä mieltä, että kuuro (=viallinen) koira ei saa osallistua, kun taas toinen puoli puolusti osallistumisoikeutta. Taija on asiaa selvittänyt, ja FCI:n säännöissä ei kielletä kuuron koiran osallistumista näyttelyyn, ainoastaan sairaan koiran osallistuminen on kielletty. Onko kuuro koira sairas? Onko kaihia sairastava koira sairas? Tästä huushollista löytyy koiria molemmilla diagnooseilla. Kuitenkin vain kaihia sairastavan kanssa saisin mennä näyttelyyn eräiden tulkinnan mukaan, ihan kuin kuurous olisi "vakavampi "tauti. Onko kuurous "sen enempää" geneettinen vika kuin kaihi tai polvivikaisuus, joiden kantajia kuitenkin näkee joka näyttelyssä?

En myöskään pitänyt vihjailuista, joiden mukaan kuuroutta yritetään salata yms. Itse en koirani kuuroutta ole keneltäkään salannut, ja tiedän ettei koirani kasvattajakaan ole asiaa yrittänyt salassa pitää. Koiran kuuroudesta on lähtenyt tiedot yhdistyksen rekisteriin, samoin näyte Hannes Lohen tutkimukseen. Ja kaikki jotka asiaa kysyvät minulta, saavat varmasti myöntävän vastauksen. Mutta onko kuurous sellainen asia, mikä pitäisi ihmisille ensimmäisenä kertoa? Koirastani ei varmasti sellaiset ihmiset, jotka ei asiaa tiedä, edes huomaa kuuroutta.

Aion Allun sekä Elmon kanssa jatkossakin osallistua näyttelyihin, koska se on meidän harrastus, olittepa te lukijat mitä mieltä tahansa. Luotan tässä sääntöasiassa Taijaan ja hänen blogistaan voitte käydä lukemassa tarkempia tutkimuksia asiasta.

Lisättäköön vielä se, että emme siis käy näyttelyissä jalostuksen vuoksi, vaan ihan hakemassa vaihtelua ja iloa elämäämme. Tarkoituksenani ei ole koskaan käyttää kumpaakaan pojista jalostukseen, koska kyseessä on kuitenkin periytyvät sairaudet.

Tällainen vuodatus tällä kertaa, kommentoida voi vapaasti =)